A máj az egyik leghasznosabb szervünk, amely rengeteg méreganyagtól szabadítja meg testünket. Még akkor is képes megújulni, ha károsodás éri!
Azonban, ha folyamatos kihívásokkal kell megküzdenie, a máj sem tud megfelelően regenerálódni. Ha egyfolytában mérgezzük májunkat, az egészségünkre is hatással lesz, hiszen ennek következtében szervezetünk szinte minden területén problémák adódhatnak!
Az alkohol is komoly veszélyt jelent a májra, de van pár élelmiszer, ami szintén ártalmas, hiszen elzsírosítják a májat, ami akár cirózist, hepatitiszt, magas vérnyomást, elhízást, vagy 2-es típusú cukorbetegséget eredményez.
És mi az, ami leginkább felelős a máj elzsírosodásáért? Ez nem más, mint a CUKOR!
Seela Ramesh és Arun J. Sanyal meghatározták, hogy mikor beszélhetünk a máj elzsírosodásáról.
- elhízás a has környékén: férfiak esetében ha meghaladja a haskerület a 102 cm-t, a nők esetében a 88 cm-t
- a triglicerid szint meghaladja a 250 mg/dl értéket
- ha lecs0kken a HDL koleszterin
- ha a vérnyomás meghaladja a 130/88 mm Hg értéket
- ha a glikémiás index nagyobb a 110 mg/dl értéknél
Ezen típusú májbetegség mögött leginkább a cukorfogyasztás áll.
Egy kutatás kiderítette, hogy azok a személyek, akik sok cukrot fogyasztottak, ugyan testtömegük mindössze 2 százalékkal nőtt, viszont a májuk 27 százalékkal vált zsírosabbá, ezért nagyon fontos a cukorfogyasztás csökkentése, helyette inkább együnk gyümölcsöket, zöldségeket.
Oszd meg, hogy más is tudjon róla!
Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.