Sokszor megesik, hogy az ételt félrenyeljük, az esetek többségében ilyenkor egy egyszerű köhögés is segít abban, hogy megbirkózzunk a problémával. Néha azonban van olyan szituáció, amikor ez az elemi hiba az ember életébe kerülhet. Meg vagyunk arról győződve, hogy egy egyszerű elsősegély gyakorlatot kivétel nélkül bárkinek képesnek kell lennie elvégezni: legyen az gyerek vagy felnőtt. A cikkünk elolvasása után már nem fogod embertársad hátát veregetni, ha fulladozni kezd. Hát ezért…

A Ketkes.com szerkesztősége megtanít egy egyszerű fulladást kivédő elsősegélynyújtó gyakorlatra, hiszen elképzelhető, hogy valamikor ezzel megmentheted egy ember életét.

Mit tegyünk, ha fulladozunk?

Megeshet, hogy váratlan fulladás, vagy légzési nehézség lép fel a légutak idegen tárgytól való elzáródása miatt. Ha nem teszed meg azonnal a szükséges lépéseket, akkor értékes perceket veszíthetsz, ami a sérült egészségébe vagy néha az életébe kerülhet.

A pulzus érezhetően csökken, az ember elveszti az eszméletét, és oxigén bevitel nélkül az agyban 3 perc múlva visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el és ezt követően még egy perc múlva beáll a halál. Nagyon szörnyen hangzik. A legfontosabb az ilyen esetben, hogy ne essünk pánikba. Az elsősegélyt nyújtó gyakorlatok a kellő pillanatban reflexszerűen működnek és te ez által a sérült segítségére lehetsz a mentők kiérkezéséig.

Fulladás jelei

Ha még nem voltál részese egy ilyen szerencsétlen helyzetnek, akkor valószínűleg nem tudod, hogy mi lehet az oka a fulladásnak, de ezek a jelek könnyedén felismerhetőek, ha idegen tárgy kerül a légutakba. Gyorsan jegyezd meg!

  1. Ok nélküli gyötrő köhögés, ami könnyezéssel és vörös fejjel jár.
  2. A serült hirtelen nyugtalanná válik, bepánikol és halálfélelem jeleit mutatja.
  3. Nehéz légzés, vagy néha teljes légzéskimaradás.
  4. Bőrszín megváltozása, először vörösödik, majd elkékül.
  5. Végső stádium – eszméletvesztés. Az ájult nem lélegzik, a szívműködés leállhat, amit a klinikai halál követ.

Elsősegély nyújtása a légutakban szorult idegen test esetén

Gyakran, ha az ember fulladozik, a körülötte lévők hátba veregetéssel próbálnak a szerencsétlennek segíteni. Ez azonban halálosan veszélyes! Az alapokkal sem rendelkező „megmentő” csak jobban befelé mozdíthatja a légutat elzáró idegen testet, ezzel egyáltalán nem segítve a szenvedőn.

Az első, amit meg kell tudni: az ember lélegzik, vagy nem. Ha a szenvedő alany lélegzik és még emellett köhög is, akkor a köhögés gyakran elég ahhoz, hogy a kisméretű idegen test önállóan elhagyja a légutat. Ha 30 másodpercig a fulladás tünetei nem csökkenek, mentőt kell hívni és azonnal alkalmazni kell a Heim fogást.

Ha a szenvedő alany magánál van, állj a háta mögé és karold át a felsőtestéténél mindkét kezeddel. Az egyik kezed szorítsd ökölbe és a hüvelykujjad tenyérrel befelé tedd a szenvedő gyomorszájához (a mellkas alatt, de köldöknél magasabban). A másik kezed tenyerét tedd az öklödre. Egy gyors nyomó mozdulattal az öklödet nyomd a szenvedő fél gyomrába, könyököd legyen behajlítva.

A szenvedő alany mellkasát nem ajánlott nyomkodni. Ha szükséges, ismételd meg a mozdulatot néhányszor, amíg fel nem szabadulnak a légutak. Ha az idegen test szabaddá teszi a légcsövet, az ember légzése helyreáll, és az arc is visszanyeri a színét.

Közvetlenül szülés előtt álló terhes nőnél öklünket ne a gyomorszájához, hanem nagyon óvatosan két mell közé a szegycsont közepére tegyük és nyomjuk meg.

Ha az alany nincs az eszméleténél, vagy nem férünk hozzá hátulról. akkor a következőképpen kell eljárni. Fektesd a sérültet a hátára, ülj a mellkasára arcoddal a feje irányában. A sérült fejének nem szabad oldalra fordulva lennie! Tedd a tenyered a gyomorszájára, másik kezed tedd a másikra. Használd egész felső tested súlyát és energikusan nyomd meg a sérült hasát felfelé a rekeszizom irányába.

A mozdulatot ismételd meg néhányszor, amíg fel nem szabadulnak a légutak. Erre a mozdulatra még egy gyereket is meg lehet tanítani! Ezáltal a tájékozott gyerek segíteni tud a bajban lévő szüleinek, ha nincs a közelben egy felnőtt.

Ha mindezek ellenére mégis csak szeretnénk hátba veregetni a bajban lévőt, akkor ezt csináljuk helyesen! Ha szenvedő fél magánál van, felső testét be kell hajlítani, vagy hassal előre a térdünkre kell fektetni (ha a szenvedő fél nem túlzóan nagydarab). Tenyeredet tedd a lapockacsontok közé. Mérj néhány közepes erősségű ütést a hátára fej irányába. Ez a fajta mozdulat segít, hogy a légutak felszabaduljanak az idegentesttől.

Ha minden erőfeszítésünk ellenére az ember nem tér magához, azonnal bele kell kezdeni az újraélesztésbe. Az eszméletvesztés után elsőként a fejre valami hideget kell tenni. Ez lehet egy üveg hideg víz, jég vagy fagyasztott zöldség. Ez megnöveli az agysejtek a károsodás nélküli túlélőképességet.

A Heim fogást magunkon is alkalmazhatjuk. Ha akkor következik be a szerencsétlenség, amikor nincs körülöttünk senki, akkor tegyük a kezünket a gyomorszájunkhoz, mintha csak másnak segítenénk.

Végezz energikus nyomásokat az öklöddel befelé és felfelé. Szükség estén ismételd meg a mozdulatsort néhányszor. Ha magunkon alkalmazzuk, bármilyen eszköz jól jöhet: a gyomorszájra bármilyen függőleges irányú tárggyal nyomást gyakorolhatunk (asztal sarka, szék háttámlája) és ezzel végrehajthatunk néhány energikus lökést felfelé is.

És mit tegyünk akkor, ha gyermek fulladozik, ezt már régebben elmeséltük, de azért azt javasoljuk, hogy olvassa el hasznos tanácsainkat még egyszer!

Az elővigyázatosság és az etikett, melyre szüleink megtanítottak – a legjobb módszer a fulladás megelőzésére. Ne beszéljünk teli szájjal, ne nevetgéljünk evés közben, kellő mértékben rágjuk meg az ételt és ismerjük az elsősegélynyújtás szabályait, ez az összes szabály. Nem hiába van az a közmondás: „Magyar ember evés közben nem beszél!”

Reméljük, hogy megtanulod fulladás elsősegély nyújtásának a szabályait és oszd meg ezt az életmentéshez fontos cikket a barátaiddal!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: ketkes.com

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box