Az álmatlanság nincs jó hatással a szervezetünkre, de sajnos sok esetben nem tudjuk mi is lehet annak az oka, hogy nem tudunk elaludni. Az éjszakára bekapcsolva hagyott laptoptól kezdve még sok más dolog megzavarhatja a pihenésünket.

Lássuk melyek azok a rossz szokások, amik megnehezítik az alvást

1. A rendszertelen időpontban való lefekvés

Az emberi szervezet nagyon érzékeny a rendszeres dolgokra, ezért ha az esti lefekvés ideje napról napra változik, akkor az agyunk nem tud lépést tartani a különböző időpontokkal. Próbáljunk meg minden este ugyanabban az időpontban lefeküdni.

2. Sok vizet iszunk

A legtöbb ember lefekvés előtt megiszik egy pohár vizet, ezért többször is felébrednek az éjszaka folyamán, mert vécére kell menniük. Próbáljunk meg nem közvetlenül lefekvés előtt vizet inni.

3. Sokáig számítógépezünk

A laptop, tablett fénye stimulálja az agyat, ezért a késői órákban ne üljünk számítógép elé internetezni.

4. Olvasgatunk az ágyban

Ha az utóbbi 10 évben elalvás előtt olvastunk, akkor a szervezetünk hozzászokott ehhez a rutinhoz. Lehet, hogy már el sem tudunk aludni olvasás nélkül. Azonban ha ez egy új szokás, akkor próbáljunk meg erről leszokni.

5. A világító ébresztőóra

A fények nehezítik az alvást, próbáljunk meg minél sötétebb szobában aludni!

6. A rossz minőségű matrac

Olyan matracot vásároljunk, amelyik kényelmes a számunkra, hogy kellemesen tudjunk aludni és ne ébredjünk hátfájással.

7. Alvás tele gyomorral

Ha jóllakottan fekszünk le este, akkor a szervezetünk nem tudja feldolgozni rendesen az elfogyasztott ételt, ezért a gyomrunk hosszabb ideig fog emészteni ami megzavarja az éjszakai pihenésünket, hiszen többször is felébredhetünk. Étkezzünk lefekvés előtt legalább két órával.

8. A késő esti tornagyakorlatok

A tornagyakorlatok végzésekor több energiánk lesz, amely feldobja a szervezetünket hosszú órákra. Ha este akarunk edzeni, akkor azt legfeljebb 3 órával az alvásidő alatt tegyük meg.

9. Hideg lábak

Ha fáznak a lábaink nehezen tudunk elaludni és éjjel is többször felébredhetünk emiatt. Vegyünk fel zoknit lefekvés előtt, így jobban tudunk majd pihenni.

10. Alakítsunk ki szokásokat

Tudtátok, hogy figyelmeztethetitek a testeteket arra, hogy eljött az esti lefekvés ideje? Alakítsatok ki olyan szokásokat, amelyeket lefekvés előtt végeztek. Mossatok fogat, húzzátok le a redőnyöket stb. Egy idő után ezek a szokások jelezni fognak a szervezetnek, hogy eljött a lefekvés ideje.

11. A késői órákban elfogyasztott kávé

A kávé stimulálja a szervezetet. Ezért lefekvés előtt legalább 4 órával ne igyunk kávét!

12. A bárányok számlolása

Amikor nem tudunk aludni, ne maradjunk az ágyban. Ha 30 perc elteltével sem sikerült elaludnunk, akkor fölösleges a bárányokat számolgatnunk. Keljünk fel, igyunk egy pohár langyos tejet, pár percet töltsünk ébren, majd próbáljunk meg visszafeküdni az ágyba.

13. A pozíció amiben alszunk

Volt már úgy, hogy hátfájással, váll és nyakfájással ébredtetek? Ez azért fordulhat elő, mert nem jó pozícióban alusztok! Keressétek meg azt a pózt, ami kényelmes a számotokra.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: bidista.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box