A lila burgonya termesztése nagyon jól jövedelmező üzletté alakult az utóbbi időben. A szakemberek számításai szerint még azok a személyek is sokat kereshetnek vele, akik kisebb területen termelnek lila burgonyát.

Egy kiló lila vetőburgonya nem kerül sokba, de kb. 10 kg krumpli termelhető meg az elültetett mennyiségből. 1000 négyzetméter földterületen 350 kg vetőburgonyára van szükség, ami azt jelenti, hogy egy hektár földet 3500 kg lila krumplival lehet bevetni.

Egy hektár lila burgonyával bevetett földterület profitja azonban óriási. A gazdálkodók azt mondják, hogy a nagy területen elvetett és művelt lila burgonya termesztése bizony néha kockázattal jár, extrém időjárás esetén pl. amikor vihar van.

A lila burgonya palánta amikor kibújik a földből, pont olyan mint a sárga, vagy a piros burgonya palántája, csak akkor tudjuk, hogy lila krumpliról van szó, amikor meglátunk egy gumót. A legtöbb lila krumpli ültetvényen a francia származású Vitelotte Noir nevezetű vetőburgonyát ültetik. Ez a fajta már a 19- ik században ismert volt Peruban.

A lila burgonya nagyon finom és ugyanúgy felhasználható mint a sárga, vagy piros héjú. Püré, saláta, sült burgonya is készülhet belőle. A lila burgonya nagyon egészséges is, antioxidánsokban és vitaminokban is gazdag, ezért is érdemes gyakran fogyasztani.

A színe kissé furcsa, de aki megkóstolja, az rögtön rájön, hogy legalább olyan finom, mint a megszokott burgonyák. Hazánkban is egyre népszerűbb, bár még nem kapható túlságosan sok helyen. Jelenleg 800 – 900 forint körül van a lila burgonya kilója. Ebből is látszik, hogy megéri termelni, hiszen jókora haszon van rajta.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: ketkes.com

Facebook Comments Box