Fjodor Grigorjevics Uglov volt az első Oroszországban, aki bonyolult szívműtétet, majd később nyelőcső- és tüdőműtétet hajtott végre. Őt tekinthetjük a mesterséges szívbillentyű egyik feltalálójának, ill. ennek előállításának úttörőjének. Uglov professzor tehát az az ember, akinek a szavára érdemes adni, tanácsai megfontolandóak.

1938-ban Uglov professzor kiadta, az azóta kultikussá vált „Az alkohol és az agy” című művét. Ebben nem csupán egy írás arról, hogy miért káros az alkohol a szervezetünk számára, hanem egyben érdekes információkat is megoszt, amiket tényekkel, kutatásokkal támasztott alá. A legfontosabb gondolatokat szerkesztőségünk most megosztja olvasóival. Ezeket érdemes elmesélni gyermekeinknek, unokáinknak is, hiszen pont a 16-20 év közötti korosztályt veszélyezteti leginkább az alkohol káros hatása.

Az alkohol hatása az emberi szervezetre

Minden szervünkre káros hatással van az alkohol, de legjobban mégis az emberi agyat károsítja. Könnyű ezt megérteni, ha tudjuk, hogy az alkohol az agyban halmozódik fel leginkább. Az agyi hártya feszültté válik, az agy belső része megduzzad, a vérerek kitágulnak. Az alkohol hatására egyes agyi területek egészen egyszerűen elhalnak. Meg kell jegyezni, hogy ez esetben Uglov nem a mértéktelen alkoholfogyasztás hatásait említette.

A részletesebb kutatásokkal nyilvánvalóvá vált, hogy ez a fajta alkoholmérgezés olyan hatásnak teszi ki az agyat, mintha azt valamely erősebb méreg károsítaná. Persze mondhatjuk, hogy ez függ a szervezetbe bevitt alkoholmennyiségtől, és hogy nyilván egyértelmű az alkohol szerepe, amikor a halál oka az alkohol, de Uglov szerint ezek a változások akkor is végbemennek, ha az adott személy halálának okaként nem az alkoholfogyasztást tekinthetjük.

Az alkohol fogyasztása során előfordulhat, hogy az agyban felhalmozódik a vér, mely gyakran vezethet az agyi erek elpattanásához. Az ilyen jellegű agyi elváltozások visszafordíthatatlanok. Azonban, nem ezt tekinthetjük az alkohol leggonoszabb következményének.

Az agysejtek oxigénnel történő ellátása jelentősen csökken a vörösvértestek csoportosulása miatt. Ha ez az oxigénhiányos állapot tovább tart 5-10 percnél, akkor az a sejtek visszafordíthatatlan pusztulásához vezet. Minél nagyobb az vér alkoholtartalma, annál több agysejt fog elpusztulni. A mérsékelt alkoholfogyasztók sincsenek biztonságban, ugyanis az olyan személyek esetében is, akik csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt, észrevehető, hogy valóságos „sejttemető” található agyukban. Ez azért is megdöbbentő, mert a legtöbb ember a mérsékelt alkoholfogyasztók táborába tartozik.

A fent leírt agyi elváltozások több évnyi alkoholfogyasztás után figyelhetőek meg. Hogy ezt megfigyelhesse, Uglov professzor elkészített egy felmérést, melyben 20 ember vett részt. A kísérletben résztvevők közöl 5 személynél volt megfigyelhető, hogy jelentősen csökkentek a kognitív képességei, még a szokásos beszéd során is. Azonban mind a 20 személynél megfigyelhetőek voltak az agyi sorvadás kisebb-nagyobb jelei.

Régóta ismert tény, hogy a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztók körében, sőt, még azok között is, akik időközben felhagytak az alkohol fogyasztásával, nagyon korán megjelenik az időskori demencia. Ezzel egy régóta hangoztatott tévhitet oszlat el Uglov, tudniillik alapvetően hibásak azok a vélemények, kísérletek, melyek szerint az alkohol okozta káros hatások csak az alkoholisták szervezetében jelentkeznek.

1975-ben az alkoholt még narkotikumként tartották számon. Bőven elég azt mondani az embereknek, hogy igyanak mértékkel, hiszen akkor az alkohol ártalmatlan; az emberek teljességgel hinni fognak az ilyen tanácsoknak. Aztán az ilyen emberek többsége sajnos alkoholistává is válik. Elég mindössze egyszer inni hónaponként, mondjuk a nagyobb ünnepek alkalmával, és , mennyiségét tekintve sokkal több időt fordítani sportolásra, az alkohol agyra gyakorolt hatása így is erősen agykárosító lesz.

Amikor valaki alkoholt fogyaszt, az összes agyfunkciója megszenvedi azt, legfőképpen a hangulata. Minden olyan ember, aki kreatív munkát végez, és alkoholt fogyaszt, egyértelműen és helyrehozhatatlanul károsítja „munkaeszközét”, azaz a saját agyát. Szomorú kép, amikor egy tehetséges ember szemünk előtt hal meg az alkohol okozta méreg hatásai miatt.

Még ha nem is nagyok az alkohol okozta negatív elváltozások az agyban, mégis, mint az Uglov kutatásából kiderül, nagyon jelentős változásokat generálnak az adott, alkoholt fogyasztó személy pszichikai életében és jellemében.

A legelső dolog, amit az alkoholt fogyasztókat vizsgáló tudósoknak feltűnt az az, hogy ezen embereknél mennyire megváltozott (negatív irányban) az erkölcshöz, kötelességhez való viszony, legyen az egy másik emberé, illetőleg saját családtagjáé. Érdemes megjegyezni, hogy a kutyák is érzékelik ezt a jelenséget, a fiziognómiás eltérést, és sokkal agresszívebben viselkednek a részegekkel, mint a józanokkal.

A mértéktelen és tömeges alkoholfogyasztás évről évre egyre több ember idő előtti leépüléséhez vezet, egyre több fejlődési rendellenességgel születő gyermek látja meg a napvilágot és ez kihathat egy egész nemzetre. Az emberiség közömbösen nézi, ahogy fáradhatatlanul és páratlan elkötelezettséggel pusztítja saját nemzete értelmi szintjét.

“Szégyen ez mindazokra nézve, akik azt mondják, hogy egy józan nemzet elképzelhetetlen volna, és, hogy a józanság nem érheti el az alkohol tilalmának szintjét Éppen ezért nincs szükség fél intézkedésekre, hanem egy végső csapást kell mérni az alkoholra, tudniillik, hogy csakis egy döntő, visszavonhatatlan intézkedés szükséges, mely nem más, mint az alkohol mindörökre történő kizárása a szabad kereskedelemből. Olyan úton kell haladnunk, mely felkelti a népben a tudatosságot, hogy önként lemondjon az olcsón árult alkoholról.” – hangoztatja Uglov írásának végén.

Minden a mérsékelt alkoholfogyasztással kezdődik. Aztán az egy nagyon káros szokássá alakul át. Nyilvánvaló, hogy nagyon rég óta a szeszes italok és a pénz, illetve a különböző érdekek szorosan összefonódtak, így az általános tiltás után is elérhetőek maradnak az alkoholok.

Viszont nekünk arra kell gondolnunk, hogy van családunk, gyermekeink, szüleink, akik miatt érdemes a józan életvitelt választani az alkohol okozta mámor helyett, és nem a pohárban megtalálni a kiutat a nehéz helyzetekből.

Kívánunk neked jó egészséget! Oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel is a közösségi oldalakon!

Forrás: ketkes.com

 

 

 

Facebook Comments Box