A neurológusok körében elterjedt egy mondás miszerint “Az ember idegrendszer, a többi pedig melléklet.” Minden összefügg az idegrendszer állapotával és a szervezetünk egészségével.

Nagyon sok betegségnek pszichoszomatikus eredete van, a görög psyche lelket jelent, a szoma pedig testet. Sok esetben az emberi test megbetegszik, azért mert a lélek szenved. Azt mondják, az izgalmak, ha nem találnak kiutat akkor megbetegíthetik a testet.

Ma bemutatunk nektek 7 olyan okot, amelyeket Leslie LeCron határozott meg, szerinte ezek pszichoszomatikus betegségekhez vezethetnek.

 1. Belső konfliktusok

Amikor az ember érzéseinek egy része tudatos és a felszínen van, a másik része pedig különböző okokból kifolyólag a tudatalattiban bújik meg, akkor kialakul a nyugtalanság, a belső konfliktus.

2. A test beszéde

Egyes esetekben a testünk jelzi az intenzív állapotokat, amelyeket a következőképpen fogalmaz meg: “Fáj a fejem ebből az okból kifolyólag.”  “Nem bírom tovább”.  “Megvan kötve a kezem” stb. Az ilyen belső állapotok megbetegíthetik a testet.

3. Egy nyereséges betegség

Néha az emberek azt kívánják, hogy betegek legyenek pl. azért, hogy hiányozzanak a munkahelyükről vagy, hogy több figyelmet kapjanak. A szervezetünk erre pozitívan válaszolhat, ezért vigyázzunk mit beszélünk.

4. Múltbéli tapasztalatok

Néha egy betegség oka egy olyan trauma, amelyet a múltban éltünk át, legtöbbször gyerekkorban.

5. Félelem

Olyan eset is előfordulhat, amikor féltjük egy hozzátartozónkat a meglévő betegségétől vagy attól, hogy elveszítjük és ez megbetegítheti a testünket.

6. Pánik

Van olyan ember, aki biztos abban, hogy neki van egy bizonyos betegsége, de közben nincs, ilyenkor mindig érveket keres arra, hogy ő beteg. A tudatalatti képes arra, hogy feladja a harcot a betegség ellen és a szervezet tényleg beteg lehet. Vigyázzunk mire gondolunk.

7. Amikor büntetjük magunkat

Ez általában olyankor fordul elő amikor elképzeljük magunkról, hogy hibásak vagyunk valamiért, de ez nem reális csak kínozza az embert. Azonban ez is hozzájárulhat a lelki eredetű betegségek kialakulásához.

A pszichoszomatikus betegségek stresszes helyzetekből adódnak, családi problémák, lelki problémák és még sok minden más.

1950-ben Franz Alexander 7 klasszikus pszichoszomatikus betegséget állapított meg:

– magas vérnyomás
– gyomorfekély
– asztma
– neurodermitis
– pajzsmirigy túlműködés
– fekélyes vastagbél gyulladás
– reumás ízületi gyulladás

Azóta már sok minden változott, ezeknek a betegségeknek a listája is hosszabb lett, pánikbetegség, alvási nehézségek, szívinfarktus, irritábilis bélszindróma, elhízás, anorexia, bulémia és még sok más fajta betegség.

Néhány pszichoterapeuta Wilhelm Reich, Franz Alexander, Ida Rolf, Alexander Lowen megállapította, hogy szoros kapcsolat van a szervezet megbetegedése és az ember érzelmi állapota között.

Mire van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk?

Nemcsak a fizikai testünket kell gyógyítsuk, hanem a lelkünket is. Egyes orvosok azt mondják, hogy a pszcihoszomatikus betegségek kezelésére szükség van pszichoterapeutára is.

Mindezeket együtt véve, ha lehetséges akkor kerüljük a stresszhelyzeteket, ne terheljük túl az idegeinket és mindég legyen elegendő időnk testi és lelki pihenésre.
Az egészség mindennél többet ér!

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: bidista.com

Facebook Comments Box