A szakemberek a napi minimális fél óra sétálást mindenkinek ajánlják, egészségügyi állapottól függetlenül. De van, akinek ennél jóval többet kellene gyalogolnia. Főleg, aki túlsúlyproblémákkal küzd. Nézzük, mennyi az annyi.

A laza gyaloglás, vagyis a séta az egyik legkellemesebb formája az ajánlott egészséges testmozgásnak. Felmérések szerint, ha 5 hónapon keresztül napi rendszerességgel sétálunk, akkor közel tíz kilótól tudunk megszabadulni. Úgy, hogy közben nem kell speciális diétát tartanunk, vagy edzőterembe járnunk.

Fogyás közben formálhatjuk a derekat és izmosabbak is leszünk. Nagyon hasznos ez a testmozgás, korosztálytól és egészségügyi állapottól függetlenül mindenki szereti.

HOGYAN SÉTÁLJUNK?

A kalóriák égetése két fontos tényezőtől függ: a testsúlytól és séta minőségétől. Akár 400 kalóriát is égethetünk egy nap alatt, ha a sétálás/gyaloglás átlagos sebessége legalább 1,6 km/óra. Több kalóriát is égethetünk, ha az adott távolságon megsokszorozzuk lépéseink számát. Ebben segítségünkre lehet egy lépésszámláló.

LÉPÉSSZÁMLÁLÓ

Egy lépésszámláló erős motivációt jelent, hogy napról-napra növeljük teljesítményünket. Vigyáznunk kell arra, hogy csak fokozatosan növeljük a lépéseket. Nagyon hasznos lehet, segítségével egy hét alatt akár már 1-2 kilót is fogyhatunk.

Hány lépést kell megtenni a fogyásért?

Sokan meg kell tegyenek 1,6 km-en belül akár 2 ezer lépést is, annak érdekében, hogy megfelelően égessék a kalóriákat. De lehetséges az is, hogy kezdetben száz kalóriát fogunk égetni 1,6 km alatt.

  • 1,6 km = 100 elégetett kalória, 2000 lépés
  • 1 kg = 3500 kalória
  • Egy hét alatt 1 kg mínusz = 500 kalória naponta

10 ezer lépést kell megtenni naponta ahhoz, hogy egy hét alatt kb. 1 kg-t szabaduljunk meg.

Ha tehetjük gyalogoljunk naponta, menjünk gyalog munkába, vagy szálljunk le a közlekedési eszközről egy-két megállóval hamarabb.

Ha kocsival megyünk, válasszunk egy távolabbi parkolót, ne pont a munkahely előtt álljunk meg. Legalább addig is gyalogolunk egy kicsit.

Ne használjuk a felvonót, közlekedjünk gyalog. A gyereket vigyük gyalog az iskolába.

Hogy ne unjuk meg a sétálást:

  • ne menjünk minden nap ugyanazon az útszakaszon
  • hallgassunk zenét sétálás közben
  • sétáljunk parkokba, érdekes helyeken
  • ha kint nagyon hideg van, bent is sétálhatunk egy futópad segítségével

MILYEN GYAKRAN KELL SÉTÁLNI?

Ha az orvos másképp nem tanácsolja, legalább hetente háromszor minimum negyed órát, húsz percet sétáljunk. Minden nap növeljük 30-60 másodperccel ezt az időt.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: szupertanacsokblog.hu

Facebook Comments Box