A nyelv a szervezet nagyon egyedi része, hiszen nagyon fontos szerepe van miden ember számára. Ezen szerv segítségével kommunikálunk, visszük be az ételt a szánkba, tartjuk fenn szájüregünk egészségét, de ugyanakkor a nyelv sok mindent elárul szervezetünk állapotáról is. Ha egy tapasztalt orvos megnézi a nyelvünket, abból rengeteg dolgot megállapíthat mind rólad, mind a téged körülvevő környezetedről, a táplálkozási szokásaidról és általában az életmódodról. Ha van most éppen kéznél egy tükör, akkor te magad is megnézheted egészégi állapotodat, hiszen ezt nyelved elárulja!

Az egészséges nyelv

Az egészséges nyelv mindig egyenletesen rózsaszínű, nedves és mentes mindennemű folttól, lerakódástól, barázdától, felülete teljesen ép. Ez tehát azt jelenti, hogy a gyomor és az emésztőrendszer egészségesen, megfelelően működik, az emésztés folyamata rendben zajlik.

Lerakódások a nyelven

Vékony fehér lerakódás

Az a nyelv, amin vékony, fehér lerakódás látható, egyértelmű jele annak, hogy problémák vannak a májjal, illetve az emésztőrendszerrel. Mivelhogy ennél pontosabb diagnózist megállapítani nem lehet, tudniillik, hogy a savszint csökkent le, esetleg gyomorfekélyről van szó, jobb orvoshoz fordulni.

Vastag fehér lerakódás

Amennyiben azonban a te nyelveden vastag, fehér elszíneződést látsz, ez nem túl jó hír, hiszen ez annak a jele, hogy egyes szerveid nem képesek teljes mértékben betölteni fiziológiai funkciójukat, az egészség megőrzésében, továbbá ez lehet előjele egy vírusos fertőzésnek is.

Sárga lerakódás

A sárga lerakódás jele lehet a máj vagy az epe betegségének. Ugyancsak valószínűsíthető jele annak, hogy az emésztőrendszer elégtelen működése miatt a szervezetben az étel megreked.

Egyenlőtlenül elszíneződött, lepedékes nyelv barázdákkal

Ha nyelved felülete egyenetlen, ez nagy valószínűséggel arra enged következtetni, hogy az emésztőrendszereddel valami probléma van. Ha a barázdák nagyon mélyek, már-már repedésszerűek, ez biztos jele annak, hogy a véredben nagyon magas a cukor szintje. Pontos diagnózist ez esetben is csak orvos állíthat fel.

A nyelv színe

Fehér, sápadt nyelv

Ha a nyelv színe fehér, vagy sápadt, minden valószínűséggel ez annak a jele, hogy a szervezet emésztőrendszere helytelenül működik. A nyelv fehérsége gyakran jár együtt a híg széklettel, hideg kezekkel és lábakkal, fáradékonysággal és felpuffadt hassal.

Rendkívüli esetben a száraz, fehér nyelv annak a jele is lehet, hogy a szervezetben kevés a vér, ekkor gyakran érez az adott egyén nyugtalanságot, szédülést, kísérői továbbá az emlékezet kimaradás, szédülés, álmatlanság, repedezett ajkak, illetve anémia.

Vörös nyelv

A vörös nyelv minden esetben fertőző betegség jelenlétét mutatja a szervezetben. A vörös foltok jelenthetnek lázat, gyulladást. A gyermekeknél ilyen választ ad a szervezet az immunrendszert ért fertőzésre. A mélyvörös szín egyaránt lehet jele veseelégtelenségnek, illetve mérgezésnek is.

Csak a nyelv hegye vöröses

A nyelv hegye a szív tükreként ismert. Ezt figyelembe véve, ha a nyelvünk vége vöröses, akkor ez lehet annak a jele, hogy emocionálisan valami nincs rendben a szervezetünkben.

A nyelv széle vöröses

Amennyiben a nyelvünknek csak a széle vöröses, ez azt jelenti, hogy túlzott mértékben fogyasztunk zsíros, fűszeres ételeket, valamint alkoholt. A keleti orvostudomány szerint ezenkívül jele a régóra bennünk fortyogó haragnak és sértődöttségnek is.

Lilás nyelv

Mindenekelőtt a B2 vitamin hiányára vezethető vissza a nyelv lilás elszíneződése. Amennyiben nőkről van szó, felmerülhet a menstruációs ciklus alatti rendellenességek lehetősége is. Egyébként a lila nyelv jele annak, hogy az adott illetőnek krónikus fájdalmai vannak.

Elkékült nyelv

Amennyiben a nyelv elkékülését látjuk, azonnal forduljunk orvoshoz. Ez ugyanis annak a jele, hogy a test szövetei nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez. Ezenkívül lehet jele szívbetegségnek, a véredények elváltozásának, a szív, illetve a légutak nem megfelelő működésének.

Sárga színű nyelv

Ha a nyelv sárgás elszíneződése nem akar egy rövid időn belül elmúlni, akkor ez máj- illetve epebetegségre utal. Amennyiben a nyelv első része sárgás csak, akkor ez biztos jele annak, hogy az adott egyén hepatitis-szel fertőzött.

Zöldes nyelv

A zöldes, vagy sötét elszíneződés, lerakódás annak a jele, hogy a szervezetben sok a méreganyag, ebbe beletartozik az alkohol is.

A kínai gyógyászatban azt mondják, hogy a nyelv a szív tükörképe, ezért annak állapotáról, időről-időre meg kell győződnünk. Ne feledd, hogy bármilyen normálistól eltérő állapot, illetve rosszullét, esetén orvoshoz kell fordulni! Oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel is, hogy ők is többet megtudhassanak szervezetük állapotáról a saját nyelvükön keresztül.

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

Forrás: ketkes.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box