A kertben végzett nagy munkáknál talán szükség van a mai technika vívmányaira, de a kisebb dolgoknál érdemes a környezetbarát és olcsó alternatívát keresni.

Az egyik ilyen a szódabikarbóna alkalmazása a kertben. Mutatjuk, mire jó!

GOMBAÖLŐ

Keverjünk össze 4 teáskanál szódát 4-5 liter vízzel, hogy egy házi készítésű gombaölő-szert kapjunk, amely legalább olyan hatékonyan működik, mint néhány, a boltban vásárolt, ám azoktól olcsóbb, ráadásképp kevesebb vegyszert és a méreganyagot tartalmaz, mint azok.

ÉDESÍTI A PARADICSOMOT

Mivel csökkenti a talaj savtartalmát, ezáltal édesíti a paradicsomot. 5 liternyi vízhez tegyünk 2 evőkanál szódabikarbónát és ezzel locsoljunk.

KÁPOSZTAHERNYÓ ELLEN

Keverjük össze egyenlő mennyiségű szódabikarbónát és a lisztet, majd a keveréket a növényekre (mint brokkoli, káposzta) szórjuk. Ez a keverék elpusztítja káposztahernyókat anélkül, hogy ökológiai katasztrófát csinálnánk a kertben.

KÉZMOSÁS

Amikor bejöttünk a kertből nem árt kezünket meg mosni. Csakhogy vannak olyan, zömében növényi anyagok, melyek szinte beeszik magukat bőrredőinkbe és a szappan legfeljebb egy kicsit elmaszatolja. A megoldás egy kis szóda használata kézmosó gyanánt és már is meg is oldottuk a gondot. Csak alaposan mossuk le, és ne felejtsük el a krémes bőrápolást sem.

TALAJMINŐSÉG JAVÍTÁSA

Ha a kerti talajunk savanyú, akkor a locsoló vízbe keverjünk egy kis szódát, és ezzel billentsük helyre a kémhatást.

HÁZI INDIKÁTOR

Ellenőrizzük kertünk talajának kémhatását. Öntsünk egy kis vizet a talajra. Erre most szórjunk szóda-bikarbónát. Ha szemmel jól láthatóan reakcióba lép, pezseg, akkor talajunk savanyú, pH értéke alacsony.

CSIGARIASZTÁS

A csigák nagy pusztítást tudnak végezni a kertben. Szórjunk kevés szódabikarbónát apróra tört tojáshéjjal a védendő növények köré. Ez szelídebb módszer, mint a fahamu, igaz, hogy a meztelen csigák ellen úgy tűnik, hogy a legjobb védekezés a futókacsa.

A RÓZSÁT MEGVÉDI A LISZTHARMATTÓL

Hozzávalók:

  • 7 evőkanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál folyékony szappan (ez a fajta rovarölő szer nem, vagy csak nagyon kis mértékben jelent veszélyt az emlősállatokra)
  • 20 liter víz

Pár naponta szórjuk be a növényeket. Ha esetleg úgy tapasztaljuk, hogy némelyik növény érzékeny rá, csökkentsük a sűrűséget heti egyre.

KÜLTÉRI SZAGELSZÍVÁS

Ha a komposzt szagos, tegyünk ellene. Egy hintő mozdulat a tetejére és a szóda megakadályozza bizonyos savak felhalmozódását, és így a szagok egy részétől már meg is szabadulunk. Persze valljuk meg, tökéletes végeredményünk így sem lesz, de ha komposztról beszélünk, nem is várható.

RÁNCFELVARRÁS CSEREPES NÖVÉNYEKNEK

A cserepes virág elültetése előtt hozzáadhatunk a talajhoz egy vékony réteg szódát, így eredményesen ki tudjuk kitolni az életkorát.

MADÁRITATÓ

Ha madáritatónkat ki szeretnénk tisztítani, de mégsem vegyszerrel, akkor jó szolgálatot tesz a szódás nagytakarítás. Első lépésben távolítsuk el környéken ólálkodó cicánkat, és egy megnedvesített rongyot mártsunk szódába. Ezzel súroljuk le a foltokat és öblítsük le.

HANGYARIASZTÁS

A hangyákkal minden kertész megvívja a maga kisebb-nagyobb csatáit. Keressük meg a bolyt, de lehetőleg ne lépjünk bele. Öntsünk szódát a bolyba, ha pedig hatást fokozni szeretnénk, a szóda után félórával öntsünk ecetet.

A szódabikarbóna egy nagyon hasznos, természetes hatóanyag, ettől sokkal több felhasználási módja is akad. Érdemes kipróbálni!

Írta: Maruzs Gergely

Reméljük, a cikk elnyerte a tetszésed és nem felejted el, hogy megoszd a barátaiddal és családtagjaiddal is. Köszönjük.

forrás

Facebook Comments Box